Sık sorulan sorular

Özel güvenlik görevlisi olmak için ilinizde bulunan sertifika vermeye yetkili olan kurumlardan silahlı veya silahsız olmak üzere eğitim almanız gerekmektedir. Bunun akabinde her sene Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte olan ÖGG sınavına katılıp başarılı olmalısınız.
5188 Sayılı Kanun ve Bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik gereğince Bakanlığımızca Özel Güvenlik Şirketlerine faaliyet izni verilerek Özel Güvenlik alanında Koruma ve Özel Güvenlik Hizmetinde bulunmalarına olanak sağlanmaktadır.
Kimlik kontrolü: Kimlik kontrolü yapma yetkisine sahiptirler ve giriş çıkışları denetleyebilirler. Gözetim ve takip: Belirli bir alanda gözetim ve takip görevlerini yerine getirebilirler. El koyma: Belirli şartlarda yasalara uygun olarak el koyma yetkisine sahiptirler.
ÖGG, kanuna göre ilân olunan kadroya, memurluğa alınma şartları yerine getirilerek ve gerekli sınavlar yapılarak kamu görevlisi sıfatıyla alınmış (atanmış) olabilir. Bu durumda, 657 sayılı Kanun'daki şartların sağlandığından bahisle, kadrolu memuriyet ilişkisi (kanuni) kurulmuştur.
Güvenlik görevlisi, ilk karşılaşma anından olayın yatışmasına kadar karşı tarafla arasında emniyetli bir mesafe bırakmalıdır. Bu mesafe, silahsız tartışmalarda asgari 3 metre, bıçak ve kesici aletler kullanılan durumlarda asgari 5 metre olmalıdır.
Özel güvenlik personeli, görevi gereği ve görev aldıkları kurum, proje ve koşullara göre ayakta çalışmak zorunda olabilirler.
Özel güvenlik görevlileri dedektörle veya X-Ray cihazıyla arama yapabilirler. Ancak özel güvenlik görevlisi rıza dışında elle arama yapamaz, kişinin araç veya çantasını açmasını isteyebilir ancak içini karıştıramazlar.
Özel güvenlik görevlisi olmak için üst yaş sınırı bulunmamaktadır.
Silahlı veya silahsız güvenlik sertifikasının olması demek, kesinlikle yasal olarak silah alabilir anlamına gelmeyeceği gibi ruhsatsız silah taşımaktan cezai müeyyide ile de kişiyi karşı karşıya bırakır. Bu kişilerin Valiliğe bulundurma / taşıma ruhsatı için başvurup sonucu almaları gereklidir.
  1. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
  2. 2 Adet Vesikalık Fotoğraf (Biometrik)
  3. İkametgah Fotokopisi (E-Devletten Alınabilir)
  4. Diploma Fotokopisi (Öğrenci Belgesi, Tastik name ve benzeri belgeler kabul olur.)
  5. Sağlık Raporu (Devlet Hastanesinden Alınmış. Silahlı Özel Güvenlik Olur İbareli Heyet Raporu)